ADAPTÁCIÓK

Általunk olvasott könyvek filmes, színpadi vagy más módon történt adaptálásának véleményezései. :)

10/13/2008

A másik Boleyn lány

Bejegyezte: szeee |

Nem olvastam még a könyvet, amiből a film készült, de akik olvasták, azok szerint nagyon jó, így kíváncsian ültem le nézni a filmet. Igaz, láttam már a régebben készült változatot, de arra számítottam, hogy kapok valami pluszt ezzel a feldolgozással. Hát sajnálattal kell mondanom, hogy nem kaptam. Persze Natalie Portman hozta a formáját, elképesztően jól játszotta Boleyn Annát, sőt Scarlett Johansson is a húgát. Bár ez utóbbi színésznő érzésem szerint eléggé beleragadt a szende "szűz" szerepben, legalábbis azon filmek alapján, amikben láttam (Elveszett jelentés, Leány gyöngy fülbevalóval). Mondjuk kíváncsi lettem volna rá Mária helyett Boleyn Anna szerepében...

A történetet nem mesélem el, max. annyit róla, hogy VIII. Henrik nőiről szól: az egyik felesége, Boleyn Anna mellett az ő testvéréről, Máriáról, aki szintén feküdt a királyi ágyban, sőt törvénytelen fiút is szült neki, csak ez nem köztudott.

A Henriket játszó Eric Bana szinte mellékszereplő volt, és ennek megfelelően is alakított, kb. 0 szinten. Ami nagyon zavart a filmben, az az, hogy ez egy viszonylag szövevényes, hosszú történet, elég sok fordulattal és az idő szűkössége miatt olyan volt az egész, mintha egy vázlatot látnék a sztoriról... Egy sorozat formájában jobban el tudnám képzelni ezt a történetet.

Ezenkívül (ez persze nem a rendezés vagy a szereplők hibája) nem tetszett ez az elképesztő ármánykodás, cselszövés, taktikázás, ami akkoriban az angol király udvarában folyt, kb. hányni tudnék az ilyen viselkedéstől, szóval maga a téma is rátett egy lapáttal, hogy nem igazán jött be a film.

2 megjegyzés:

Borostyán írta...

Szerintem tök jó szívű voltál ezzel a pontozással. Mindennel egyetértek amit írtál.

Sorozat kérdés: A Tudorok című sorozat nem valami hasonló? VIII. Henrik és kora, asszem legalábbis mert nekem nincs HBO-m :P

nasia írta...

Igen, a Tudorok is VIII. Henrikről szól - de az eléggé Henrik szexuális kapcsolataira helyezi a hangsúlyt. Olyan mindig mindenkivel módon. :)

Igazából nekem tetszett a film, a témája is (na meg a ruhák!); legutóbb pedig térségi gazdaságfejlesztés órán - ne kérdezzétek, hogy jutottunk el ide!:D - de villoghattam a dékán előtt a filmből frissen megszerzett tudásommal VIII. Henrikről. :) Ezért még közelebb áll a szívemhez.