ADAPTÁCIÓK

Általunk olvasott könyvek filmes, színpadi vagy más módon történt adaptálásának véleményezései. :)

7/24/2010

Twilight Saga: Eclipse

Bejegyezte: ladyBird |

A Twilight Saga harmadik része is eljutott a mozikba 2010 júliusára. Az eddig jól megszokott receptet követve, megint új rendezővel és zeneszerzővel és a régi szereposztással. A Napfogyatkozás David Slade (30Days of Night, Hard Candy, Do Geese See God) keze alól került ki és a hírek szerint folytatva a hagyományt a Breaking Dawn-t Bill Condon (Dreamgirls, Kinsey) viszi vászonra. A forgatókönyvet Mellisa Rosenberg (aki a korábbi epizódokat is jegyzi) írta meg Stephenie Meyer világsikert aratott regényéből. Ez nem lehetett könnyű feladat, hiszen a majdnem 800 oldalas könyvet kellett besűretíteni kicsit több mint két órányi játékidőbe. Ezért valamit muszály kihagyni. Sajnos pont azok a részek szorultak háttérbe amik a harmadik könyvet a kedvencemmé tették. Jacob jelentős személyiségváltozáson esik keresztül és igencsak savanyú megjegyzésekkel kommentálja az eseményeket, ami a filmvászonról nem köszön vissza. A film amúgy is elég sziruposra és cukormázasra sikeredett, ami tini körökben roppant népszerű ám felnőtt fejjell inkább csak megkacagtat. Szóval ami humort kihagyott a forgatókönyvíró azt egy két lábbal a földön álló felnőtt lélek hozzáteszi magának és mégiscsak létrejön az egyensúly.

Az operatőr személye Javier Aguirresarobe személye változatlan maradt és ez vissza is köszön a lassított jelenetekben és kamera használatban és közeli távoli képek váltakozásában. A látványra amúgy sem lehet panaszkodni. A vámpírok törnek mint a porcelán, a sminkek gyönyörűek a helyszínek lenyűgözőek. Az erdei jelenetekben olyan háborítatlan vad természet látványa tárul a szemünk elé, hogy kedvünk lenne beleharapni a fűbe. Érdemes még megemlíteni Art Jones-t aki vágóként tette hozzá a magáét, igencsak jól. Úgy tűnik a 30 days of night forgatásán egymásra találtak David Slade-el aki eddig jobbára horror és thriller témakörben mozgott.

A zenei aláfestésben is a jól bevált recept és marketing fogásokat vetették be az alkotók. A szimfónikus dallamokat Howard Shore-nak köszönhetjük aki nem kissebb sikereket tudhat magának mint a Gyűrűk Ura, Aviátor és a Dogma zenei remekművét. A film másik hivatalos lemezén ahogy megszokhattuk megjelenik a Muse mint Stephenie nagy kedvence. A New Moon-hoz képest egy sokkal sötétebb és furcsább válogatást sikerült összehozni, aminek nagyon örülhetnek a zenekedvelő nézők.
A szereposztásban nem sok változás történt. Egyedül Victoria cserélődött ki akit most Bryce Dalla Howard alakított. Hát...szerintem kár volt változtatni. Rachelle Lefevre tökéletes volt erre a szerepre. Bryce alakításra kicsit merevre sikeredett. Nem igazán láttam a bosszú mögötti mozgatórugót.
Kristen és Robert hozta a tőlük megszokott formát, de ezen felül nem fedeztem fel új dolgokat. Kellan Lutz igazi Emett, Taylor Lautner-nek pedig adhattak volna kicsit több lehetőséget is. Az Alice-t alakító Ashley Green elbűvölő és kecses mint mindig. Ki kell emelni azonban a Riley-t alakító Xavier Samuel-t aki remek érzékkel ragadta meg karakterét. Egyszerre nyújtott érzékeny és erőteljes alakítást Victoria bábjaként. Szörnyű tettei ellenére is elnyeri a néző együttérzését. Nagy kedvencemmé azonban Jackson Rathbone vált, Jasper szerepében (Jasper amúgy is a kedvenc karakterem). Végre megszólalt és úgy igazán megjelent a filmben mint szereplő. Nekem abszolút a film központi figurájává vált, higgadságával erejévél és spontán megnyilvánulásaival. Alig észrevehető mimikával és szemjátékkal teljesen levett a lábamról. Az elfogultságomat kéretik elnézni!

Végezetül meg kell említenem a film csúcsjelenetét. Aminek semmi köze a harchoz, vizuális effektekhez vagy a látványhoz. Billi Black (Gil Birmingham) elmesél még egy újabb legendát a Quileute indiánok történetéből. És mindezt úgy teszi, hogy az embernek tátva marad a szája és teljesen elvárazsolja a törzsfőnök bölcs hangja. Egyszerűen imádtam.
Összességében egy olyan adaptációt láttam, ami a könyv ismerete nélkül nehezen állná meg a helyét. De a látvánnyal zenével és a néhány kiemelkedő alakítással, na meg Billi Black-el együttvéve mindenképpen egy jó filmet nézhetünk meg. Minden elvakult Twilight rajongónak javaslom, hogy ne úgy üljön be a moziba, hogy a hibákat keresei, hanem koncentráljon azokra amik remekül sikerültek a filmben.