ADAPTÁCIÓK

Általunk olvasott könyvek filmes, színpadi vagy más módon történt adaptálásának véleményezései. :)

1/01/2010

Csodálatos Júlia

Bejegyezte: szeee |

Tegnap végre mégis rávettem magam, hogy megnézzem a Maugham Színházából készült adaptációt. És most teljesen meg vagyok zavarodva. A film, mint film egész jó volt, sőt, kiemelkedő úgy általában. Mondjuk tény, hogy Annette Bening játéka vitte el a hátán az egész produkciót, de azért a többiek is jók voltak, főleg a férjét játszó Jeremy Irons és az Avice Chrichtont játszó Lucy Punch.
Annette Beningtől egyszerűen oda vagyok meg vissza, egyrészt gyönyörű, másrészt nagyon ott volt a szerepében.

Deeee.... Mivel nemrég olvastam a könyvet, viszonylag elevenen él még az emléke. Nos, azt hiszem nem tudta visszaadni a film a regényt, csak rettentő nagyvonalakban, pedig a lényeg ugye mindig a részletekben rejlik. Ezért kár némelyik regényt megfilmesíteni, de mindegy...
A vége meg szerintem egyenesen érthetetlen, aki nem olvasta a könyvet, szerintem lövése sincs, hogy milyen felismerésre jutott Júlia önmagában, pedig ez lenne az egész történet lényege. Itt igenis kellett volna egy kis szájbarágás, mert ha nem tudnám, hogy mi volt a regényben, nem értettem volna. Annál is inkább, hogy egy hálivúdi produkcióról van szó, nem is valami művészfilmnek van eladva, és biztos vagyok benne, hogy a mondanivaló, a lényeg nem jött át az emberek 95%-ának, csak annyit észleltek max. hogy ez a színésznő milyen jól játszott... Ezt valahol szentségtörésnek tartom, legszívesebben jól megtépném a forgatókönyv íróját, hogy képes volt így "meggyalázni" ezt a nagyon klassz, számomra katartikus élményt nyújtó regényt. Maugham ha nem forogna a sírjában, akkor csak azért nem, mert ő tudja, hogy mi van a szereplői fejében.

Összességében ezért csak 7/10-et kap a film. Pedig simán lehetett volna 9/10, ha...