ADAPTÁCIÓK

Általunk olvasott könyvek filmes, színpadi vagy más módon történt adaptálásának véleményezései. :)

12/13/2009

New Moon

Bejegyezte: ladyBird |






























Stephenie Meyer világsikert arató sorozatának második részét vitte vászonra a Summit Entertainment. 130 percbe sűrítve a közel 600 oldalas könyvet. A történetet nyílván mindenki jól ismeri, ha nem akkor  itt megteheti. 
Az Alkonyat rendezője Catherine Hardwick sok-sok kritikát kapott aminek meg is lett az eredménye, és a következő részt egy férfi kezébe adták. Chris Weitz (Amerikai Pite, Arany iránytű) keze munkája meg is látszik, főként az akció-jelenetek kidolgozottságán. Igényesebbek, látványosabbak, izgalmasabbak.
A rendező melett az operatőr és a zeneszerző személye is megváltozott az első rész óta. Az operatőr Javier Aguirresarobe, aki dolgozott többek között a Belső tenger, a Goya kísértetei és a Másvilág című produkciókban is.
A szimfónikus aláfestést Alexander Desplat (Coco Chanel, Benjamin Button, A Királynő) zseniális melódiái szolgáltatják. Az első film után itt is két különböző filmzenei lemezt dobtak piacra. A Desplat -féle szimfonikus mellett, természetesen a populárisabb zenei válogatás is megjelent, ami elég egyértelműen tükrözi Stephenie Meyer zenei ízlését is. Az első résznél a zeneválogatás valahogy ütősebbnek bizonyult, de azért ezen a lemezen is találtam néhány kedvemre valót és fülbemászó dallamot.


A szereplő gárda az előzőekhez képest nem változott:
Kristen Stewart (Bella Swan)
Robert Pattinson (Edward Cullen)
Taylor Lautner (Jacob Black)
Ashley Greene (Alice Cullen)
Peter Facinelli (Dr. Carlisle Cullen)
Elizabeth Reaser (Esme Cullen)
Kellan Lutz (Emmett Cullen)
Nikki Reed (Rosalie Hale)


A Jacobot alakító Taylor Lautner az első rész óta izomzatban igencsak meggyarapodott. A történet és az események megkövetelték, de kérdés, hogy egy 17 éves srácnak mennyire tesz jót az izomtömeg növelés. Ezzel szemben Kristen Stewart lassan elfogy. Már az első részben is kissé laposnak éreztük az alakítását, és most sem hozott semmilyen áttörést. Taylor Lautner felnőtt a feladathoz és nekem kifejezetten imponált a játéka, Robert Pattinsonról pedig már a Little Ashes óta tudom, hogy zseni, így hozta is a tőle elvárható színvonalat. A Charlie-t alakító Billy Burke-nek külön dicséret. Talán ő a leginkább eltalált karakter.
Mint minden adaptációnál itt is adtak hozzá valamit és vettek is el belőle. Jacob és Bella kapcsolata kissé túlfűtöttebre sikerült mint a könyben, megtarkítva egy-két hollywood-i klisével ami nyílván a nézettségnövelést szolgálja. Gondolok itt a poló ledobós hasizomvillantásra is. Ebből mellesleg van elég a filmben, mivel vérfarkasként macerás a ruha viselés.





A New Moon-ban végre nagyobb figyelmet kaptak a Cullen család tagjai. Alice röpködése és Emmett letörhetetlen jókedve. Rosaliet nem szeretjük jobban, Carlisle-t meg egyenesen imádjuk. Legalábbis én. Alice röpködésre és Emett folytonos jókedve a nézőt is mosolygásra készteti. Az egyik kedvenc jelenetem amikor Alice a sárga Porche-val Audrey Hepburn-ként száguldozik Volterra felé.





A Volturi pont olyan mint ahogy elképzeltem, a hideg kiráz tőlük. Dakotta Fenning is jócskán megnőtt a Világok Harca óta és egész meggyőző Jane szerepében.



Összességében egy nagyon jó kis filmet láttam, ami a könyvben kissé vontatottabnak tűnő részeket hamar átugorja. A szinek dominanciája erősen jelen van, és hangsúlyos és a fényképezése kiemelkedő. Egy kis negatívumot tudok elmondani, az pedig az, hogy a falkában futó farkasok mozgása kissé darabos. De egyébként....





2 megjegyzés:

Vivienne írta...

Akkor most kommentelek arról, én hogyan értékeltem a színészi játékot.
Jacob: amíg hosszú haja van, addig ügyesebben hozza a szerepet, mint rövid hajjal. Sajna én egyáltalán nem így képzelem el Jacobot, így szegény Lautner megszívta. :) Nem mintha számítana neki. :)
Edward: a legelején tetszik a legjobban, amikor úgy csinál, mintha mindjárt elbőgné magát. Szeretném más filmekben is megnézni, mert Edwardként gyengének találom a játékát.
Bella: az első részt nem láttam, csak részleteket a youtube-on és bizony én pirultam a gép előtt, ahogy állandóan félig elnyílt, piros ajkakkal játszott. Túl erotikusnak találtam, pedig én sem vagyok egy Proud Mary. A New Moon-ban viszont kifejezetten tetszett az alakítása. Én láttam a Pánikszobában, akkor az volt a véleményem, hogy második Jodie Forster, szerintem tehetséges színésznő.
Dakota Fanning lenyűgözött. Az a rész a kedvencem, ahol csak a szeme villanását mutatják. Tökéletes Jane.
A Volturit máshogy képzeltem, nem tetszett.
Charlie tökéletes.
Alice nagyon jó volt, de nem tökéletes.
Carlisle kellemesen meglepett.

ladyBird írta...

Vivienne!

Akkor ajánlom a Little Ashes-t mert abban Robert zseniális.

Alapvető problémája a könyves adaptációknak, hogy a fejünkben élő képő és a szereplők nem találkoznak.sleced