ADAPTÁCIÓK

Általunk olvasott könyvek filmes, színpadi vagy más módon történt adaptálásának véleményezései. :)

9/25/2009

A szabadság útjai

Bejegyezte: szeee |

Ebben a filmben a nyálasra sikeredett Titanic két főszereplője megmutathatta, hogy mit is tud 10 évvel az ominózus film után. Leo és Kate nagyon jó választás volt a főszerepekre, nagyszerű színész mindkettő és itt bizony brillírozni kellett minden másodpercben.

Kőkemény élveboncolós film ez, olyan alapvető dolgokkal foglalkozik, amik gyakorlatilag minden ember életében jelen vannak, ebben biztos vagyok, csak sokan gyávák kimondani és beismerni.

April és Frank Amerikában élnek a 60-as évek környékén. Nem tartják magukat átlagosnak, hanem valami többre hivatottnak és ezt állandóan hangoztatják is. A valóság azonban az, hogy pont olyan átlagos életet élnek mint több millió más amerikai. Egy napon April felveti, hogy költözzenek át Párizsba, mert Frank korábban járt ott és állítólag "ott még van élet", nem minden ilyen "kiüresedett" mint Amerikában... Új tervüktől rettentő boldogak és kifigurázzák az ámulattól magukhoz nem térő ismerősöket, barátokat, akik nem teljesen értik, hogy miért szánták magukat erre a lépésre, vajon mitől lesz ott majd nekik jobb, hiszen itthon megvan mindenük: 2 szép gyerek, szép ház, Franknek bár unalmas, de biztos állása, April pedig saját kedvére színészkedik.
Aztán egy váratlan esemény felborítja tervüket és az eddig tökéletesen egyetértő pár szembefordul egymással az ügyben, hogy mit is szeretnének az élettől, hogyan tovább, menjenek-e vagy sem.

Nagyon tanulságos film szerintem, mindenkinek meg kellene néznie, azoknak főleg, akik hajlamosak kamaszosan álmodozni és azt képzelni, hogy minden jobb lesz pusztán attól, hogy valahol máshol élnének és hogy a boldogságuk valami külső körülményen múlik.
Én a mai agyammal a film második felében a férj álláspontjával értek egyet, nem gondolom, hogy jobb lesz, ha az ember "bevállalósan" elmenekül a világ másik végére a saját élete elől, mert igazából nem a körülmények alakítják, teszik üressé vagy boldoggá az ember életét, hanem egyes egyedül ő maga...

Kitűnő színészi alakítások: Leo is nagyon jó volt, ha valakinek, akkor neki a vérében van a színészet, ez biztos. De Kate Winslet valami rengeteget fejlődött az utóbbi pár évben.... Meg is kapta a legjobb női alakításért a Golden Globe-ot. Nagyon megérdemelte.