ADAPTÁCIÓK

Általunk olvasott könyvek filmes, színpadi vagy más módon történt adaptálásának véleményezései. :)

6/25/2009

Leány gyöngy fülbevalóval

Bejegyezte: ladyBird |

Tracy Chevalier azonos című regényének adaptációját Peter Webber (Hannibál ébredése) rendező vitte vászonra, a forgatókönyv Olivia Hetreed (Canterbury mesék, Canterville-i kísértet) munkája. Hetreed remek forgatókönyvet készített, a regényből, szinte mindent megtartott és egy két kisebb történéstől eltekintve ragaszkodott az eredetihez, bár a végét kár volt levágni.


A könyvről bővebben : itt


A 17 éves Griet szerepét Scarlett Johansson (Egy bébiszitter naplója, A másik Boleyn-lány) alakította. Johansson kisasszony nem tartozik a kedvenceim közé, hogy finoman fogalmazzak, de ebben a filmben kellemes meglepetést okozott, meggyőzött a naiv szolgálólány megformálásával. Külön dicséret a sminkesnek, a minimál make-up-ért ami finomított Johansson kisasszony jellegzetes vonásainak.

Johannes Vermeer szerepében minden idők Mark Darcy-ját, azaz Colin Firth-t (Büszkeség és Balítélet, Bridget Jones, Nanny McPhee) csodálhatjuk meg, akinek angolsága itt is tagadhatatlan, de remekül formálta meg a különc, fura és zseniális festőt. Helyenként némi elmebaj tükröződik a tekintetében, ami minden rendes művész hozzátartozója és végig érezni lehet a festőt kínző belső konfliktust.

A mellékszerepekben is jó játékot láthatunk, a gőgős feleség szerepében Essie Davis (Mátrix- Forradalmak, Sweeney Todd), a gonosz Cornelia, Alakina Mann (The Others), a Van Ruijven-t alakító Tom Wilkinson (Batman begins, Seperate Lies), akit igazán tudtam utálni, és egyik személyes kedvencem Cillian Murphy (Hideghegy, Reggeli a Plútón, A szerelem határai) aki ifjabb Pieter-ként is lenyűgöző volt.

A helszínek szépek, a XVII. századi Delft csodálatos, csakúgy mint a jelmezek. Az apró részletek is a helyén vannak, olyanok mint a mosástól tönkrement kéz, a hulló könnycseppek, a műterem berendezési tárgyai és a piaci nyolc ágú csillag.

Vannak bizonyos részletek a filmben aminek jelentősége akkor érthető igazán ha olvastuk előbb a könyvet. pl.: a feszület kép Griet ágya mellett

A Peter Webber által készített film méltó Chevalier könyvéhez, ezért ajánlom mindenkinek akinek az tetszett.

Az előzetes itt : link