ADAPTÁCIÓK

Általunk olvasott könyvek filmes, színpadi vagy más módon történt adaptálásának véleményezései. :)

11/26/2008

Alkonyat

Bejegyezte: Borostyán |

Jó hírrel szolgálhatok!

A Summit Entertainment és Catherine Hardwicke kitűnő munkát végzett!
Vágtak belőle itt és ott, adtak hozzá ezt meg azt, de mégis azt a történetet láthattuk, amit olvashattunk.

Kitaláltátok? Igen! Ott voltam a premier előtti vetítésen! Köszönet érte Katona Ildikónak! :P

De mielőtt megírnám véleményem a filmről egy kicsit húzni foglak titeket (legyen ez az előjáték :P) és mesélek a háttértörténetről.

Mint azt már megírtam a könyvet 2005-ben adták ki először az Egyesült Államokban. Hollywoodnak beépített radarjai vannak a sikerkönyvek felé, és nem túl meglepő módon az Alkonyatra is igen hamar felfigyeltek. A licitversenyből a Summit Entertainment került ki győztesen. Ne lepődjetek meg, ha nem ismerős a nevük, nem reklámozzák agyon magukat, és eddig csupán az oldal pályán mozogtak betársulva más nagy cégekhez, de kis részben olyan filmeken is segédkeztek, mint a Híd Terabithia földjére, a Babel – Brad Pittel és Cate Blanchettel – az Amerikai Pite, a Szerelem a Kolera idején, vagy a Parfüm. Az Alkonyatban már nagyobb részt vállaltak, és nem akartak elkapkodni semmit.

Először is rendezőt választottak Catherine Hardwicke személyében. Olyan tini filmek fűződnek a nevéhez, mint az itthon is bemutatott Tizenhárom vagy az idehaza már kevésbé bemutatott (vagy mondjuk ki, hogy egyáltalán nem?) Lords of Dogtown. Forgatókönyvírónak Melissa Rosenberget kérték fel, aki a Ste up című film szövegkönyvét is írta.

Eleinte szó volt róla, hogy az eredeti Forksban fognak forgatni, de végül Washington állam helyett mégis Oregon mellett döntöttek. (Azért nem kell sajnálni a várost annyira, mert így is elöntik őket a turisták, meggyőződésem, hogy több a turista lélekszám, mint az őslakos)

Aztán jöhetett a színészek válogatása. A rajongók a várakozás idejében megkreálták saját stáblistájukat. Rengeteg, rajongó által készített videót lehet megtekinteni a youtubeon Voltak köztük érdekes elméletek is meg kell hagyni. Ha valaki kíváncsi rájuk és bírja idegekkel, akkor írja be a youtube keresőbe: my cast twilight. Én személy szerint egy választással szimpatizáltam volna a legjobban, mert Bellát teljesen úgy képzeltem el, ahogy Danielle Panabaker kinéz. (A Shark sorozatban láthatjátok, mint Stark lányát - képen jobbra).

Végül 2007 novemberében kihirdették, hogy Kristen Stewart játssza majd Bellát, aki fiatal kora ellenére nem ma kezdte a filmes szakmát. Tehát ő volt az első név, akit nyilvánosságra hoztak. (Emlékeztek a Pánikszobára Jodie Fosterrel? Kristen játszotta a lányát).

2007 decemberében nyilvánosságra hozták azt a hírt is, amely kulcskérdést jelentett a rajongók többségének körében, nevezetesen annak a színésznek a nevét, aki Edwardot játssza majd. Robert Pattison nevét nem fogadta osztatlan örömmámor, de hamar lecsillapodtak a kedélyek. Mondhatni, már az ő fenekén sincs tojáshéj, a Harry Potter negyedik részében például, ő volt Cedric Diggory.

Aztán jöttek szép sorban a többiek is, és 2008 februárjában megkezdődött a forgatás. Mondanom sem kell a rajongók képesek voltak órákat is elautókázni a forgatási helyszínekre, csak hogy egy pillanatra láthassák legalább a stábtagokat. (Elsősorban persze Pattisont.)

Az írónő hosszabb ideig jelen lehetett a forgatáson, ahol kérdésekre válaszolt, ha valami nem volt egyértelmű, és tanácsokkal látta el a színészeket. (A negyedik könyv akkor még nem jelent meg, így a történet végét még homály fedte). A rendező nagy nehezen rábeszélte az írónőt, hogy egy kb. 3 másodperces jelenetet bevállaljon, így egy pillanatra maga Stephenie Meyer is feltűnik a mozivásznon. (Kiszúrtam ám segítség nélkül. Na jó azért kaptam bal lengőbordába egy jól irányzott döfést is, hátha mégsem, köszönet érte életem párjának :P)

Áprilisban befejezték a forgatást és megkezdődtek a vágások. Hogy csigázzák a jónépet (hisz minél tovább fenntartják a kíváncsiságot és az izgalmat, annál biztosabb, hogy bevonul a néző a moziba) hamarjában összedobtak egy egész jelenetet, ami elég kezdetlegesre sikerült (akárcsak a Vissza a jövőben Doc makettjei…. :P) Aztán jöttek az újságcikkek, az interjúk, az első előzetes, a második előzetes, a filmzene piacra dobása és végül a premier.



A filmről

Na, eleget dumáltam félre, jöjjön a lényeg! Ritkán jövök ki egy adaptált filmről elégedetten a moziból, de mindezt most mosolyogva tettem meg, mert TETSZETT!

Kezdem a színészekkel: Robert P.-ben kellmesen csalódtam, a szemöldök összevonáson kívül másra is képes és (szerintem) tényleg jól játszott. Kristen Stewartot én nagyon csípem, és a film 95%-ban nagyon jól játszott, de voltak gyengébb jelenetei is. (A végén a kórházi ágyban például). A Charliet alakító színész szerepénél fogva nem sokat szólt bele a dolgokba, de klasszul játszotta a magának való apafigurát, aki nem mellékesen a filmes verzióban igen vicces! Carlisle-lal még most sem voltam kibékülve. A színész játékával nincsen kérem semmi bajom, csak a kinézetével. Színészi alakítása tökéletesen elhiteti, hogy ő a főnök, rá hallgatnak az emberek, na de ahogy kinéz….. Rosszpont a sminkesnek! Esme. A könyvben az ő figurája állt a legtávolabb tőle, de a filmen nagyon megkedveltem. Rosalie és Emmett, ahogy a (nagy) könyvben meg vagyon írva, semmi hiba. Alice és Jasper…. Alicenek itt még nem sok szerepe volt, várnunk kell a következő részre. Jasper, Jasper…. Újabb bazi nagy fekete pont a sminkesnek. Nem tudom neki milyen az elképzelése a jóképű férfiakról (isteni kinézetű vámpírokról), de valami hibádzik nála az fix.

Ami a legjobban tetszett az egészben, hogy a film VICCES! Igen, így van, még a könyvnél is humorosabb. Elég sokszor nevetett az egész nézőtér, és nem csak a nőnemű egyedek a fiúk/férfiak is kivették a hangos mosolyból a részüket.

Akciójelenetek: nnnnnna eggggen. Nem sok van benne, a végén a harc és…. Tulajdonképpen ennyi. De a könyvben sincs ez másképp. Így ha már ez az egy adatik meg a koreográfusnak, akkor lehetett volna kicsit kreatívabb is. Kicsit kusza volt ez a jelenet.

SPOILER ON!
A könyvben a sorrend: James csapdába csalja Bellát és bántalmazza, aki erre eszméletét veszti. Edward megjelenik, Emmettel és Jasperrel együtt kicsinálják a piros szeműt, majd kiviszik és elégetik. Nem bírnak Bella vére közelében lenni, hisz nem kívánják kísérteni a s sorsot. Ezzel szemben: James csapádba csalja Bellát és bántalmazza, Bella nem ájul el de megjelenik Edward. Megjelennek a többiek is. Emmett, Jasper ÉS ALICE kicsinálják a piros szeműt. Jamest odabent égetik el a teremben, Bella vére kicsit sem zavarja őket.
Ez nem tetszett. Nem logikus.


SPOILER OFF!

Kisebb bakik voltak még: Amikor Bella és Edward a Jeeppel az erdőben menekül, felkapcsolt reflektorral teszik mindezt. Miért? Edward tutira jól lát a sötétben.

Egyszer csicseregték a madarak, hogy pórfelvételre hívták vissza a színészeket, mert az eredeti verzió végén nem volt benne Jacob Black. De mikor sejthető volt, hogy a New Moonnal is végigcsinálják a vásári cirkuszt, akkor felvették még a könyvben is szereplő jelentet. (Amikor Billy lefizette Jacobot, hogy beszéljen Bellával). Ez szerintem tutira igaz, mert: ebben a bizonyos jelenetben nincs kardigán Bellán, teljesen szabadon vannak a vállai pedig odakint vannak. Aztán jön egy snitt és Voilá: máris rajta van!

Amit hiányoltam: ALICE és CARLISLE története! Semmi sem maradt belőle. Nyomokban sem.

A vége: Az valami fergetegesen ütősre sikerült! Már csak a folytatjuk felirat hiányzott!

A zene: SZUPER! Azok a részletek alapján amit előre hallottam belőle, azt hittem helyenként túl nyálas máskor meg túl fülsértő lesz (Ahogy apám szokta mondani: Jeeee, Jeeee, Jeeee! Bakkkkeeeeecskeeee) de erről szó sincs. Észrevétlenül simul a történetbe.

Konkluzió: Amit elvettek pótolták mással. Amiket hiányoltam, itthon jutottak eszembe tulajdonképpen. Amíg tart a film nem törődik az ember ilyenekkel, mert végig leköti a mozgókép. Az egésznek az atmoszférája, a lendülete ötöst érdemel. Egyértelmű, a DVD-nek majd a polcomon a helye. Mennyit is kell mostanában várni a megjelenésre? Úgy 4-5 hónapot?





Ui: Köszönet kedvesemnek, hogy első kérésemre bevállalta, hogy megnézi velem a filmet. (Végülis, neki is tetszett) És külön köszönöm neki a technikai információt, miszerint a könyvben szereplő Volvo és a filmben látható nem ugyanaz. A filmes Edward egy modernebbet kapott, mondhatni zsír újat! :P

Borostyán, 2008. november 26.