ADAPTÁCIÓK

Általunk olvasott könyvek filmes, színpadi vagy más módon történt adaptálásának véleményezései. :)

11/26/2008

Alkonyat

Bejegyezte: Borostyán |

Jó hírrel szolgálhatok!

A Summit Entertainment és Catherine Hardwicke kitűnő munkát végzett!
Vágtak belőle itt és ott, adtak hozzá ezt meg azt, de mégis azt a történetet láthattuk, amit olvashattunk.

Kitaláltátok? Igen! Ott voltam a premier előtti vetítésen! Köszönet érte Katona Ildikónak! :P

De mielőtt megírnám véleményem a filmről egy kicsit húzni foglak titeket (legyen ez az előjáték :P) és mesélek a háttértörténetről.

Mint azt már megírtam a könyvet 2005-ben adták ki először az Egyesült Államokban. Hollywoodnak beépített radarjai vannak a sikerkönyvek felé, és nem túl meglepő módon az Alkonyatra is igen hamar felfigyeltek. A licitversenyből a Summit Entertainment került ki győztesen. Ne lepődjetek meg, ha nem ismerős a nevük, nem reklámozzák agyon magukat, és eddig csupán az oldal pályán mozogtak betársulva más nagy cégekhez, de kis részben olyan filmeken is segédkeztek, mint a Híd Terabithia földjére, a Babel – Brad Pittel és Cate Blanchettel – az Amerikai Pite, a Szerelem a Kolera idején, vagy a Parfüm. Az Alkonyatban már nagyobb részt vállaltak, és nem akartak elkapkodni semmit.

Először is rendezőt választottak Catherine Hardwicke személyében. Olyan tini filmek fűződnek a nevéhez, mint az itthon is bemutatott Tizenhárom vagy az idehaza már kevésbé bemutatott (vagy mondjuk ki, hogy egyáltalán nem?) Lords of Dogtown. Forgatókönyvírónak Melissa Rosenberget kérték fel, aki a Ste up című film szövegkönyvét is írta.

Eleinte szó volt róla, hogy az eredeti Forksban fognak forgatni, de végül Washington állam helyett mégis Oregon mellett döntöttek. (Azért nem kell sajnálni a várost annyira, mert így is elöntik őket a turisták, meggyőződésem, hogy több a turista lélekszám, mint az őslakos)

Aztán jöhetett a színészek válogatása. A rajongók a várakozás idejében megkreálták saját stáblistájukat. Rengeteg, rajongó által készített videót lehet megtekinteni a youtubeon Voltak köztük érdekes elméletek is meg kell hagyni. Ha valaki kíváncsi rájuk és bírja idegekkel, akkor írja be a youtube keresőbe: my cast twilight. Én személy szerint egy választással szimpatizáltam volna a legjobban, mert Bellát teljesen úgy képzeltem el, ahogy Danielle Panabaker kinéz. (A Shark sorozatban láthatjátok, mint Stark lányát - képen jobbra).

Végül 2007 novemberében kihirdették, hogy Kristen Stewart játssza majd Bellát, aki fiatal kora ellenére nem ma kezdte a filmes szakmát. Tehát ő volt az első név, akit nyilvánosságra hoztak. (Emlékeztek a Pánikszobára Jodie Fosterrel? Kristen játszotta a lányát).

2007 decemberében nyilvánosságra hozták azt a hírt is, amely kulcskérdést jelentett a rajongók többségének körében, nevezetesen annak a színésznek a nevét, aki Edwardot játssza majd. Robert Pattison nevét nem fogadta osztatlan örömmámor, de hamar lecsillapodtak a kedélyek. Mondhatni, már az ő fenekén sincs tojáshéj, a Harry Potter negyedik részében például, ő volt Cedric Diggory.

Aztán jöttek szép sorban a többiek is, és 2008 februárjában megkezdődött a forgatás. Mondanom sem kell a rajongók képesek voltak órákat is elautókázni a forgatási helyszínekre, csak hogy egy pillanatra láthassák legalább a stábtagokat. (Elsősorban persze Pattisont.)

Az írónő hosszabb ideig jelen lehetett a forgatáson, ahol kérdésekre válaszolt, ha valami nem volt egyértelmű, és tanácsokkal látta el a színészeket. (A negyedik könyv akkor még nem jelent meg, így a történet végét még homály fedte). A rendező nagy nehezen rábeszélte az írónőt, hogy egy kb. 3 másodperces jelenetet bevállaljon, így egy pillanatra maga Stephenie Meyer is feltűnik a mozivásznon. (Kiszúrtam ám segítség nélkül. Na jó azért kaptam bal lengőbordába egy jól irányzott döfést is, hátha mégsem, köszönet érte életem párjának :P)

Áprilisban befejezték a forgatást és megkezdődtek a vágások. Hogy csigázzák a jónépet (hisz minél tovább fenntartják a kíváncsiságot és az izgalmat, annál biztosabb, hogy bevonul a néző a moziba) hamarjában összedobtak egy egész jelenetet, ami elég kezdetlegesre sikerült (akárcsak a Vissza a jövőben Doc makettjei…. :P) Aztán jöttek az újságcikkek, az interjúk, az első előzetes, a második előzetes, a filmzene piacra dobása és végül a premier.



A filmről

Na, eleget dumáltam félre, jöjjön a lényeg! Ritkán jövök ki egy adaptált filmről elégedetten a moziból, de mindezt most mosolyogva tettem meg, mert TETSZETT!

Kezdem a színészekkel: Robert P.-ben kellmesen csalódtam, a szemöldök összevonáson kívül másra is képes és (szerintem) tényleg jól játszott. Kristen Stewartot én nagyon csípem, és a film 95%-ban nagyon jól játszott, de voltak gyengébb jelenetei is. (A végén a kórházi ágyban például). A Charliet alakító színész szerepénél fogva nem sokat szólt bele a dolgokba, de klasszul játszotta a magának való apafigurát, aki nem mellékesen a filmes verzióban igen vicces! Carlisle-lal még most sem voltam kibékülve. A színész játékával nincsen kérem semmi bajom, csak a kinézetével. Színészi alakítása tökéletesen elhiteti, hogy ő a főnök, rá hallgatnak az emberek, na de ahogy kinéz….. Rosszpont a sminkesnek! Esme. A könyvben az ő figurája állt a legtávolabb tőle, de a filmen nagyon megkedveltem. Rosalie és Emmett, ahogy a (nagy) könyvben meg vagyon írva, semmi hiba. Alice és Jasper…. Alicenek itt még nem sok szerepe volt, várnunk kell a következő részre. Jasper, Jasper…. Újabb bazi nagy fekete pont a sminkesnek. Nem tudom neki milyen az elképzelése a jóképű férfiakról (isteni kinézetű vámpírokról), de valami hibádzik nála az fix.

Ami a legjobban tetszett az egészben, hogy a film VICCES! Igen, így van, még a könyvnél is humorosabb. Elég sokszor nevetett az egész nézőtér, és nem csak a nőnemű egyedek a fiúk/férfiak is kivették a hangos mosolyból a részüket.

Akciójelenetek: nnnnnna eggggen. Nem sok van benne, a végén a harc és…. Tulajdonképpen ennyi. De a könyvben sincs ez másképp. Így ha már ez az egy adatik meg a koreográfusnak, akkor lehetett volna kicsit kreatívabb is. Kicsit kusza volt ez a jelenet.

SPOILER ON!
A könyvben a sorrend: James csapdába csalja Bellát és bántalmazza, aki erre eszméletét veszti. Edward megjelenik, Emmettel és Jasperrel együtt kicsinálják a piros szeműt, majd kiviszik és elégetik. Nem bírnak Bella vére közelében lenni, hisz nem kívánják kísérteni a s sorsot. Ezzel szemben: James csapádba csalja Bellát és bántalmazza, Bella nem ájul el de megjelenik Edward. Megjelennek a többiek is. Emmett, Jasper ÉS ALICE kicsinálják a piros szeműt. Jamest odabent égetik el a teremben, Bella vére kicsit sem zavarja őket.
Ez nem tetszett. Nem logikus.


SPOILER OFF!

Kisebb bakik voltak még: Amikor Bella és Edward a Jeeppel az erdőben menekül, felkapcsolt reflektorral teszik mindezt. Miért? Edward tutira jól lát a sötétben.

Egyszer csicseregték a madarak, hogy pórfelvételre hívták vissza a színészeket, mert az eredeti verzió végén nem volt benne Jacob Black. De mikor sejthető volt, hogy a New Moonnal is végigcsinálják a vásári cirkuszt, akkor felvették még a könyvben is szereplő jelentet. (Amikor Billy lefizette Jacobot, hogy beszéljen Bellával). Ez szerintem tutira igaz, mert: ebben a bizonyos jelenetben nincs kardigán Bellán, teljesen szabadon vannak a vállai pedig odakint vannak. Aztán jön egy snitt és Voilá: máris rajta van!

Amit hiányoltam: ALICE és CARLISLE története! Semmi sem maradt belőle. Nyomokban sem.

A vége: Az valami fergetegesen ütősre sikerült! Már csak a folytatjuk felirat hiányzott!

A zene: SZUPER! Azok a részletek alapján amit előre hallottam belőle, azt hittem helyenként túl nyálas máskor meg túl fülsértő lesz (Ahogy apám szokta mondani: Jeeee, Jeeee, Jeeee! Bakkkkeeeeecskeeee) de erről szó sincs. Észrevétlenül simul a történetbe.

Konkluzió: Amit elvettek pótolták mással. Amiket hiányoltam, itthon jutottak eszembe tulajdonképpen. Amíg tart a film nem törődik az ember ilyenekkel, mert végig leköti a mozgókép. Az egésznek az atmoszférája, a lendülete ötöst érdemel. Egyértelmű, a DVD-nek majd a polcomon a helye. Mennyit is kell mostanában várni a megjelenésre? Úgy 4-5 hónapot?





Ui: Köszönet kedvesemnek, hogy első kérésemre bevállalta, hogy megnézi velem a filmet. (Végülis, neki is tetszett) És külön köszönöm neki a technikai információt, miszerint a könyvben szereplő Volvo és a filmben látható nem ugyanaz. A filmes Edward egy modernebbet kapott, mondhatni zsír újat! :P

Borostyán, 2008. november 26.

17 megjegyzés:

Tara Nima írta...

ez nagyon szuper volt!! nem vagyok egy nagy mozibajáró, de próbálom rávenni a családot, hogy jöjjenek el velem megnézni.
a dvd-re mintha fél évet szokott kelleni várni, de lehet, hogy rosszul tudom.

Borostyán írta...

Igen, én is fél évre emlékeztem, de mintha mostanában egyre korábban jönnének ki. Ami persze nem baj.
Ha megnéztétek meséld majd el neked hogy tetszett.

annamarie írta...

Nagyon sajnálom, hogy nem találkoztunk! Nekem is nagyon tetszett a feldolgozás, mindenre fel voltam készülve, már magamban egy még elfogadható verziót is terveztem. Mert azért azt nem várhatjuk a Filmesektől, hogy ne használják ki a látvány erejét. Nekem tetszettek a sminkek is, inkább a ruhákra figyeltem volna jobban. Zavart, hogy miért nem lehetett követni a könyv szándékát ilyen részletekben. (barna garbó, kék ing)Na és, hogy miért kellett megváltoztatni Seattle nevét. Ezt te érted? Egyébként szerintem is jóra sikeredtek a vágások, rövidítések. A kedvenc részem kimaradt, a vetítések biosz órán, de szerintem nem bírtak vele, annyira ütős. He-he.
Azt írod Alice a következőkben jut nagyobb szerephez... nagyon várom. Nekem itt is nagyon tetszett. Nála jött vissza egyedül a kecses mozgás, amit Bella mindig megemlít a könyvben. Edward kifejezetten macsósan járt. Ez nekem nem tetszett. De ő maga,igen.
Nagyon alapos a bejegyzésed, köszi!

Unknown írta...

A film, és a könyv is nagyon bejött. A DVD-re szerintem többet kell várni fél évnél, mivel a SPI a forgalmazó, és nekik mindent majdnem évbe telik kiadni...sajnos:(

Borostyán írta...

Nóri: kösz az infót. Ez sajnálatos, de remélhetőleg most majd kivételt tesznek. A remény hal meg utoljára. :P

Unknown írta...

nekem az volt a fura, hogy a filmben a végén a korházban mikor bella kérdezte hogy holvan Edward akkor Edward alutt. a könyvben és a filmben is arról volt szó hogy Edward nemtud aludni.. nincs is ágya.. és amúgyis.. ő nemalszik... na akkor most mivan??? :S

Borostyán írta...

Dorcsy: a könyvben is így volt, ahogy a filmen, ezen nem változtattak... Edward csak megjátszotta, hogy alszik, így altatva el Renee gyanakvását...

A másik kérdésedre, hog ylehetne megvenni a könyvet az én ajánlatom vagy a www.bookline.hu vagy a www.bookstation.hu (én itt vettem). Emailben vagy telefonon lehet náluk érdeklődni ha nincs fent a honlapjukon a könyv. Nagyon segítőkészek!

brya írta...

Szia!
Én a könyvet most olvastam el. Ez volt 2 napja és hát mit ne mondjak még most is szinte csak a könyv jár a fejemben :D Imádtam. A könyvön jellemzésként annyi van hogy borzongató. Én inkább felkavarót mondanék. Nagyon tetszett. A filmet még nem láttam, most töltöm lefele :D Mondjuk Pattisonbol amennyit eddig láttam nem fűzök hozzá sok reményt mert én nagyon nem igy képzeltem Edwardot, és még Kristennel sem vagyok teljesen kinékülve. Pláne nem a Carlisle-t alakitó szinésszel. Képen láttam. Hát nálam a "vérlázitóan sármos" nem éppen ő lenne :D Még irok ha láttam a filmet. Tetszett a cikk! :)

Borostyán írta...

Szia Byra!
Várunk vissza a filmes élményed után!
Örülök, hogy elnyerte tetszésed a cikk! :P
Ami Carlile-t illeti tökéletesen egyetértünk, de Jasper még mindig nagyobb csalódás számomra! :S

stippistop írta...

nahát, nekem épp jasper volt az egyik kedvencem. nagyon komikus feje volt... :o)
úgy összességében is sokkal humorosabbnak éreztem a filmet, mint a könyvet. talán jobbnak is, pedig ez igazán ritkán fordul velem elő...

Borostyán írta...

stippistopp: :P

Stephenie Meyer honlapján találtam még régen ezekre. Az ő eredeti elképzeléseihez ők által a legközelebb (és most csak Carlisle-t és Jaspert mutatom meg, bibibi)

Carlisle: http://www.freewebs.com/timelessdawn/charlie1.jpg

Jasper: http://i4.photobucket.com/albums/y147/XnkaX/trent.jpg

Szóval ezeket a képeket még az első rész után, de a második előtt látam! Ezek után én végig így képzeltem el őket... :P Innentől érthető miért i svagyok annyira csalódott Jasper miatt...

Hmmm lehet majd be is teszem utólag a képeket a bejegyzésbe is. ;-)

stippistop írta...

huh, asszem érteni vélem a csalódottságod... ;o)))

Borostyán írta...

Na ugye! :P :P :P

brya írta...

Nnnnnnyyahhh. megnéztem :D szovval. elég sok mindent hiányoltam ezzel kezdem :) ami az egészben a legjobban zavart, (az 2 dolog volt xD) az egyik hogy Bella és Edward között nem olyan fokozatosan, hanem hirtelen lett a szerelem, nem ugy mint a könyvben! A másik hogy a filmben nem nagyon derült ki hogy Edward tényleg (nem csak a vére miatt) szerelmes Bellába. (max. ott ahol Bell a kocsiban ül és búcsuznak a meneküléses résznél....) Akkor. Jasper... nah igen, neki olyan idegbeteg-vagyok-most-szabadultam-a-kórházból feje volt ^^ nem olyan mint aki jókedvet áraszt :D Sztem amugy az egész filmet eléggé elnagyolták dehát 500 oldalt 2 órába suvasztani.... a pozitiv: nagyon tetszett mert példál az "annyira zöld" hangulatot teljesen visszaadta. tetszett Kristen jól játszott, Robert is bááár... olyan fura volt néhol de jó. Carlisle minusz pont :D Esme nagyon tetszett, eddig nem tudtam hogy képzeljem el mostmár tudom :D Alice OK, Rosalie-ra még egy lapáttal rátettek bunkóságban xD és Emmett semmi különös. A többiek OK. huhh jó sokat irtam szerintem még tuti eszembe jut valami akkor majd irok :D Jah a vége. az abszolút jó volt :D Sztem a Victoriát alakitó szinésznő nagyon szép és a filmben is jól néz ki :D James csak ronda ^^ Azt nem értettem azokat a biztonsági-őrt állatok meggyilkolták jeleneteket mért tették bele?? Ráadásul úgy hogy mutatták kik voltak mert igy amikor a baseball meccsen megjelentek már tudni lehetett hogy baj lesz (mondjuk annak aki nem olvasta és ugy nézte... :S) Nekem tetszett hogy hirtelen jött a veszély a könyvben. Nah mostmár tényleg abbahagyom :D Szija!

Borostyán írta...

Köszönjük Brya! :P
Azt hiszem lassacskán én is beletörődök, hogy egy vastag könyvet kénytelenek megvágni. Persze a vágás minősége sokat számít. Van amikor alig venni észre, és van amikor kegyetlenül szétkontárkodják az alapot. Véleményem szerint az Alkonyattal az előbbi esett meg (na jó inkább köztes). Ügyes munkát végeztek a lehetőségekhez képest.

Unknown írta...

Sziasztok. A film tudtommal holnaptól, vagy jövő hét csütörtöktől kapható a boltokban. Inkább holnaptól... Juhiiiii

Unknown írta...

A napokban töltöttem le a filmet, s pár nappal előtte olvastam a könyvet. Először nem tetszett nekem a film, mivel nem érződik ki igazán belőle, hogy Bella tényleg szeretni Edwardot. Figyeltétek már, hogy Bella csak egyszer-kétszer mosolygott?? Így tényleg nem könnyű Edwardnak kitalálnia, h Bella mire gondol :) Amikor már másodszorra néztem meg a filmet, már sokkal jobban tetszett, de Bella az még mindig.... öhh

A színészek: Edward szerintem jól játszik, vele nincsen semmi bajom. A Cullen család összes tagja szimpatikus volt nekem, eleinte Carlisle-n meglepődtem, de aztán megszoktam. Jasper mókás volt, jól nézett ki szerintem. Alice-t is eltalálták, ő is nagyon tetszett nekem. A színészek közül Bellával volt csak bajom, mint írtam, viszont voltak jó húzásai: látszott rajta, hogy nem egy átlagos 17 éves lány :)

hát asszem ennyi.. A kivágások jól sikerültek, annak aki nem olvasta a könyvet így is megérti simán. Bár hiányoltam hogy sok apró részt, Cullenéket pl. jobban bemutathatta volna....

Összességében jó film, lenyűgöző, a könyv méginkább lenyűgöző :)