ADAPTÁCIÓK

Általunk olvasott könyvek filmes, színpadi vagy más módon történt adaptálásának véleményezései. :)

8/04/2008

A Jane Austen könyvklub

Bejegyezte: szeee |

Bár a könyvet nem olvastam, de ez a film azért adaptáció, ezért szerintem helye van itt. Annál is inkább, mert egy könyvklubról szól...:-)

Szóval tegnap megnéztem ezt a filmet, amiről Nima blogjában olvastam. Minden érdekel ugyanis, amiben könyvről, olvasásról, könyvtárról, könyvklubról van szó....:-)
Kellemesen csalódtam a filmben, egész jó volt. Ahhoz képest, hogy filmek terén is, ugyanúgy mint könyvek terén, egyre finnyásabb vagyok és inkább a különlegességeket szeretem.

Na, szóval a filmben összeverődik egy 6 fős kis társaság, amiből 5 fő persze nő és megalapítják ezt a könyvklubot. Minden hónapban Jane Austen 1-1 regényét elemzik közösen. Ráadásul az a vicces a dologban, hogy minden könyvnek van egy "gazdája", és egész véletlenül mindenki azt a könyvet kapja, aminek a tartalma véletlenül éppen illik az ő élethelyzetére. Mindenesetre sok szó esik a filmben a kapcsolatokról, meglepő módon hallottam olyat, amire azt mondtam, hogy jé, ez nem is olyan hülyeség, ez még sosem jutott eszembe.... Ilyesmit nem is vártam a filmtől.
Szóval érdemes megnézni - sokat várni tőle azonban nem szabad, könnyű, nyári, nőcis film.
(bár a vége lehetett volna kevésbé hálivúdi hepiendes....)
Számomra meglepő módon még az imdb-n is elég magas pontszámot kapott a film.

Ja, és persze könyv alapján készült a film, bár magyarul nem jelent meg.

És nem kis érdeme a filmnek, hogy sikerült rávenni magam, hogy olvassak egy kis Austent. Eddig valahogy nem bírtam rászánni magam, mert ősrégi leányregénynek gondoltam a könyveit, de most nem tartom kizártnak, hogy vannak benne "okosságok" is, főleg az emberi kapcsolatokról.
Első körben a A mansfieldi kastélyt és a Meggyőző érveket néztem ki magamnak, bár a Büszkeség és balítélet is tetszik a tartalma alapján.

Hogy az értékelés se maradjon el: